Ons verhaal, sinds 1858.
MEER DAN 160 JAAR TRADITIE, KWALITEIT EN VAKMANSCHAP
Alles begon in 1858, toen Martin Belot, een boer in Purnode, voor het eerst bier brouwde in een schuur van zijn boerderij. Eerst maakte hij alleen in de winter bier, wanneer er weinig werk was op het veld. De ontdekking van een grondwaterlaag van uitzonderlijke kwaliteit en kwantiteit in Purnode was een geweldige troef.
De brouwerij bood haar klanten een uitgebreid gamma producten aan, van tafelbier tot zwaar bier, met een grote variatie in dichtheid, kleur, bitterheid en smaak. De brouwer distribueerde zijn producten zelf, in een vrij kleine straal rond de brouwerij. In het begin van de twintigste eeuw werd de eerste La Gauloise gebrouwen, een bruin bier van hoge gisting en het oudste merk dat nog altijd in de brouwerij wordt gemaakt. Dit bier was meteen een ontegensprekelijk succes.
In 1949 werd de brouwerij een naamloze vennootschap. Ze is nog altijd een familiebedrijf en blijft onafhankelijk van elke Belgische of buitenlandse brouwerij. In 1960 werden de landbouwactiviteiten en de thuisbezorging van de brouwerij voorgoed stopgezet. Het was het begin van de distributie via supermarkten, drankmarkten en bierhandels. Met de overname van de Brasserie Centrale in Marbaix-La-Tour in 1967 vulde Brasserie du Bocq haar assortiment aan met twee nieuwe bieren: SAISON REGAL, het huidige GAULOISE AMBREE, waaruit in 2013 SAISON 1858 voortkwam, en CHRISTMAS REGAL, dat nu GAULOISE CHRISTMAS heet. Op dat ogenblik besloot de familie Belot om nog uitsluitend speciaalbier van hoge gisting met tweede gisting op de fles te brouwen.
In 1983 sloot Brasserie du Bocq de Brasserie Centrale in Marbaix-La-Tour en concentreerde ze alle productie in de met eigen middelen volledig gemoderniseerde brouwerij in Purnode. Toen traditionele bieren overal in trek kwamen, waagde Brasserie du Bocq zich aan de export. Het werd een groot succes. Het Belgische bier staat in heel de wereld hoog aangeschreven. Brasserie du Bocq exporteert voornamelijk naar Frankrijk, Nederland, Italië, Groot-Brittannië, Spanje, Zwitserland, Finland, Australië, Japan, China, Zweden, de Verenigde Staten, Brazilië, Rusland, Oekraïne enz. De productie is in zeven jaar verdubbeld en bereikte 114.683,31 hectoliter in 2015. Met een huidige omzet van meer dan 14.8 miljoen euro is Brasserie du Bocq een van de grootste onafhankelijke Waalse brouwerijen.
Brasserie du Bocq brouwt en verkoopt de volgende bieren: BLANCHE DE NAMUR, BLANCHE DE NAMUR ROSEE, BLANCHE DE NAMUR APPLE, BLANCHE DE NAMUR HOP' N SPICE, GAULOISE BLONDE, AMBREE, BRUNE, TRIPLE 10 en CHRISTMAS, SAISON 1858, TRIPLE MOINES, DEUGNIET, TETE DE MORT TRIPLE en TETE DE MORT RED, stuk voor stuk bieren om altijd van te genieten.
De familie BELOT heeft de brouwerij nu overgelaten aan de familie Keersemaekers, die al meer dan 30 jaar CORSENDONK brouwt bij Brasserie du Bocq, en de brouwerij is ver buiten haar regionale kader gegroeid, maar voor het overige is er in Purnode niets veranderd en blijft het bedrijf zijn waarden trouw. Eigenlijk is het verhaal nog maar net begonnen... en zal Brasserie du Bocq nog heel lang leven in de brouwerij brengen in Purnode, het dorpje in de Condroz.
DE BIEREN VAN BRASSERIE DU BOCQ WORDEN UITSLUITEND MET DE BESTE TOPPRODUCTEN GEBROUWEN EN GEMAAKT.
Dat begint met de mout die, afhankelijk van de mate waarin hij wordt geroosterd, de smaak en de kleur van het bier bepaalt. Het geldt ook voor de hop (die bitterheid en aroma geeft), de gist (die suikers in alcohol en kooldioxide omzet) en het water. De zuiverheid van dat water, afkomstig uit een ader onder de brouwerij, is van primordiaal belang.
Het vakmanschap van de brouwerij komt vooral tot uiting in de vervaardiging van speciaalbieren van hoge gisting met tweede gisting op de fles. Deze techniek behoudt de eigenschappen van de grondstoffen en garandeert het natuurlijke karakter van bieren die zonder chemische additieven of bewaarmiddelen worden gebrouwen.
BIER IS EEN LEVEND PRODUCT!
Om het optimaal te bewaren, blijven de flessen best koel (keldertemperatuur), beschermd tegen licht en in een verticale positie (zodat de gist op de bodem blijft en het bier niet te sterk schuimt bij het serveren).
DE KUNST VAN HET SERVEREN EN DRINKEN VAN SPECIAALBIER
- 1. Gebruik bij voorkeur het gepaste proefglas, goed droog en ontvet (het glas moet schoon zijn opdat de schuimkraag mooi vast zou blijven).
- 2. Serveer op kamertemperatuur, van 7° tot 12°C (4°C voor witbier).
- 3. Houd het glas een beetje schuin en giet voorzichtig, zodat de tijdens de tweede gisting neergeslagen gist op de bodem van de fles blijft.
- 4. Voor Blanche de Namur en Blanche de NAMUR Rosée: giet de helft van de fles in het glas en schudt de fles voor u verder giet, zodat de gist loskomt en u van alle aroma's en natuurlijke troebelheid profiteert.
- 5. Kijk naar de schuimkraag, bewonder de kleur en de levendigheid van het bier... en geniet er rustig van.
- HET BROUWPROCES
-
De meester-brouwer mengt verschillende soorten mout en plet de granen tot meel. Het pletten gebeurt zodanig dat het stro en het kaf ongeschonden bewaard blijven. Het graan behoudt zijn kaf (het omhulsel), dat later een natuurlijke filterlaag zal vormen. Daarna wordt het moutmeel met warm water gemengd om een dikke, vloeibare pasta te krijgen. Dit noemt men het beslaan van de mout. De pasta wordt geleidelijk aan tot een temperatuur van 78°C verwarmd. De geleidelijke verwarming bevordert de ontbinding van de oplosbare componenten van de mout en de omzetting van de fermenteerbare suikers in zetmeel. In de tank wordt een suikerrijk sap gevormd, het beslag. Dit sap wordt naar de filtertank gepompt. Het kaf en het stro van de mout vormen een natuurlijke filterlaag op de bodem van de tank. Het graan wordt met heet water gewassen om er alle suikers aan te onttrekken. De gefilterde vloeistof, het wort, gaat naar de kookketel. De draf wordt als veevoer verkocht. In dit stadium wordt het wort een uur lang gekookt. Pas daarna voegen we er hop aan toe. De hoeveelheid en de variëteit van de hop hangt af van het type bier dat wordt gebrouwen. We doen er ook andere specerijen bij (koriander, anijs, sinaasappelschil...) om het bier een bijzondere smaak te geven. Na het koken rust de wort 30 minuten, zodat hij klaart. Nadat hij tot een temperatuur van ongeveer 22°C afgekoeld is, gaat hij naar de gistingstanks. In deze fase spreken we nog niet van bier, want het wort bevat geen alcohol. Brasserie du Bocq maakt afhankelijk van het seizoen twee tot vier brouwsels per dag; een brouwsel komt overeen met 22.000 liter of 220 hectoliter.
- GISTING EN BEWARING
- FILTEREN EN BEWARING IN BOTTELTANKS
- BOTTELEN
- TWEEDE GISTING OP DE FLES
- KWALITEITSCONTROLE
Meer dan anderhalve eeuw traditie, kwaliteit en vakmanschap.
Blanche de Namur was de dochter van Graaf Jan van Namen. Men zegt dat Magnus IV Eriksson, de koning van Zweden en Noorwegen, op weg naar Frankrijk om daar een adellijke vrouw te zoeken, bekoord werd door de schoonheid van de prinses. In augustus 1335 ging de prinses scheep naar Scandinavië. Ze werd koningin van Noorwegen, Zweden en Skåne en zag de oevers van de Maas nooit meer terug. Als hulde aan haar schoonheid, lieflijkheid en delicaatheid heeft Brasserie du Bocq een witbier aan haar opgedragen: ' Blanche de Namur'.
Blanche de Namur is een troebel, elegant en mild tarwebier van de hoogste kwaliteit. Al bij de eerste slok proeft u de rondheid en delicaatheid van dit uitzonderlijke bier. Aan die kwaliteiten en aan het vakmanschap van de
brouwerij dankt dit bier zijn onderscheiding als beste witbier ter wereld, in 2009, 2013 en 2014.
Het is een toonbeeld van zijn soort: floraal en fruitig tegelijk, met subtiele accenten van koriander en sinaasappelschil.
De neus is fris en delicaat. Serveer het koel, niet koud, zodat u tijdens heel de degustatie zijn aroma's en elegante bitterheid kunt proeven.
Te drinken tussen 2° en 4°C.
Verpakking : 25 cl, 33cl, 75 cl, 1.5 L, vat.
"Het beste witbier ter wereld': In 2009 werd Blanche de Namur in de internationale wedstrijd WORLD BEER AWARDS tot beste witbier ter wereld uitgeroepen. In 2013 en 2014 won Blanche de Namur de prestigieuze wedstrijd 'International Beer Challenge'.
'Het beste witbier van Europa': In 2012 werd Blanche de Namur in de internationale wedstrijd WORLD BEER AWARDS tot beste witbier van Europa uitgeroepen.
Een subtiele mix van de unieke smaak van Blanche de Namur waar onze brouwers natuurlijke frambozenaroma's en -sap hebben toegevoegd. Een zomerse smaak, niet te zoet en lichtjes zurig, om het nog verfrissender te maken.
Dit Blanche de Namur met framboos. De framboos maskeert het bittere van de gist zonder het volledig te doen verdwijnen, zodat het de smaak onderbouwt en een te sterke fruitigheid voorkomt. De neus is zeer aromatisch, framboos is alomtegenwoordig zonder het geheel te overweldigen. Het is een fris, vrolijk bier, een voorproefje van het voorjaar.
Verpakking: 25 cl , 33 cl, vat.
Onze brouwers hebben een subtiel mengsel gemaakt bestaande uit onze Blanche de Namur, waar ze Mozaic hop en gember hebben aan toegevoegd. Hierdoor krijgen we een bier met een fruitige, verfrissende smaak. 4.5°, EBU 17, EBC 5
De Blanche de Namur, met citroensap en natuurlijk limeon aroma
EBU 17 – EBC 4Verpakking: 33 cl, vat.
De lichte bitterheid geeft het een wat fruitig, hoppig aroma. Niet te sterk maar vol en stoer van karakter.
Een krachtige bierstructuur en een mooie sterkte. Fijne, zachte belletjes. De smaak is elegant, rond en fruitig (peer, sinaasappel, blonde tabak, melkchocolade). In de afdronk komt het pittige en bittere sterker tot uiting, in evenwicht met de frisheid.
Verpakking: 33 cl, 75 cl, vat.
De geroosterde mout geeft een gekarameliseerde smaak met vleugjes karamel, chocolade en specerijen. Het wordt gekenmerkt door een verrukkelijk evenwicht.
De kleur is heel dicht, tussen gebrande koffie en karamel; het beige schuim doet aan zoethout denken. De neus zoekt zijn weg tussen koffie, chocolade en zoethout, aarzelend tussen geroosterd en verbrand. De smaak is rijk, rond, een beetje prikkelend met wat bitterheid in de afdronk, om de lengte beter te doen uitkomen.
Verpakking: 33 cl, 75 cl.
Gauloise Ambrée wordt gekenmerkt door een hoparoma. Het laat u een gevarieerd gamma van smaken ontdekken. Het is makkelijk verteerbaar en verfrissend.
Dit wat rodere bier heeft een hogere dichtheid dan het blonde bier, met een meer wulpse kant. De neus wordt gekenmerkt door hazelnoot, karamel, sinaasappel en fruitige hop. De lichtjes bittere smaak, met een subtiel accent van zoethout, doet het plezier langer duren. De afdronk is rond en soepel, zonder zoetheid.
Verpakking: 33 cl, 75 cl, vat.
Terug naar de bron!
Een ongefilterd blond bier met een tarwesmaakje en een flinke bitterheid. Op de oude manier gebrouwen en erg verfrissend. Het enige seizoenbier dat in de streek van Namen wordt gemaakt! Het schuim en de belletjes zijn delicaat e fijn. Evenwicht is het sleutelwoord voor dit bier. Het speelt met aroma's van bloemen, limoen, een beetje brem, voor een delicate maar toch ook robuuste smaak. Dit buitengewoon verfrissende bier voert ons terug in de tijd.
Verpakking: 33 cl, 75 cl, vat.
Het bier voor de kenners
Deze Tripel is een echt hoogstandje, krachtig en rijk tegelijk, zonder ooit in overdrijving te vervallen. Het is erg complex maar nooit te zwaar. De kleur is helder en goudgeel. De neus heeft accenten van honing en gekonfijte abrikoos. De smaak is complex, zijdezacht, intens, lang en fruitig, met vleugjes amandel en gedroogd wit fruit. Het alcoholgehalte is nooit overweldigend en de lichtjes bittere afdronk doet het plezier eindeloos lang duren...
Verpakking: 33 cl, 75 cl, vat.
Het stoute bier
Deugniet wordt met natuurlijke ingrediënten gebrouwen en rijpt langzaam in de kelders van de brouwerij. Deze mooie Tripel is zowel fruitig (peer, citrus, mandarijntjes) als lichtjes floraal (limoen, acacia). Hij is zoet en rijk, zonder te veel alcohol. Het toont een geslaagd evenwicht met een elegante bitterheid. Een gezellig, mooi gebalanceerd bier.
Verpakking: 33 cl, 75 cl, 1,5 l, vat.
Uw zomerse fruitbier.
De appelversie van Blanche de Namur. Heel zacht, met een basis van vers appelsap. Heel mooi en nog verfrissender in een cocktail of granita.
Verpakking : 25 cl, vat.
Tête de Mort is een Tripel van hoge gisting. Het heeft een alcoholgehalte van 8,1%. Het heeft een goud-blonde kleur met een fijn en royaal schuim, het is een bier met diverse en complexe smaken. De smaak is zoet en smaakvol, fruitig en mysterieus.
Verpakking : 33 cl, vat.
Tête de Mort Triple Amber is een zacht amberkleurig bier met mout-, karamel- en hoparoma’s en heeft een licht kruidige en bittere afdronk.
Verpakking : 33 cl, vat.
Tête de Mort Red is een heerlijke mengeling van rode vruchten en haar grote zus, Tête de Mort Triple. We ruiken vooral de verschillende vruchten zoals kersen, aardbei en zwarte bessen. Ze behoudt het karakter van de tripel met een geparfumeerde toets.Een reis tussen verfrissing en bitterheid… Een bier waarvan de doden weer tot leven komen !
Verpakking : 33 cl, vat.
Aanblik: Bruin en donker, royaal en met een fijn wit schuim.
Neus: Rijk, met vleugjes koriander en zoethout.
Smaak: Ronde en zwaar, aangename aroma’s van speciale moutsoorten.
Opmerking: drink dit typische eindejaarsbier op 8’ tot 12’. Dit is een topbier om wijselijk met vrienden en familie te degusteren.
Verpakking: 33 cl, vat.
BLANCHE DE NAMUR 4,5% Alc. Vol.
BLANCHE DE NAMUR ROSEE 3,4% Alc. Vol.
BLANCHE DE NAMUR APPLE 3,4% Alc. Vol.
HOP' N SPICE 4,5% Alc. Vol.
BLANCHE DE NAMUR RADLER LIME 3,4% Alc. Vol.
GAULOISE BLONDE 6,3% Alc. Vol.
GAULOISE BRUNE 8,1% Alc. Vol.
GAULOISE AMBREE 5,5% Alc. Vol.
SAISON 1858 6,4% Alc. Vol.
TRIPLE MOINES 7,5% Alc. Vol.
DEUGNIET 7,5% Alc. Vol.
TETE DE MORT TRIPLE 8,1% Alc. Vol.
TETE DE MORT TRIPLE AMBER 8,1% Alc. Vol.
TETE DE MORT RED 8,2% Alc. Vol.
TETE DE MORT X-MAS 8,1% Alc. Vol.
« Het bier voor het jaareinde »
- Respect: voor onszelf (veiligheid en welzijn), voor anderen (klanten, leveranciers, consumenten, collega's), voor de maatschappij, voor het milieu en voor ons erfgoed (1858).
- Kwaliteit: onze knowhow, onze tradities en de kwaliteit van onze producten en diensten voor onze klanten en consumenten staan centraal.
- Passie: we zijn een team van gepassioneerde professionals
- Discipline: Discipline, structuur en prestaties zijn de enige manier om onze successen te herhalen.
- Goed humeur: We werken in een familiale sfeer. We houden van eenvoud en goed humeur is onze energiebron. We kunnen onszelf niet te serieus nemen - we zijn gewoon brouwers.
Find here our latest news
- Recente artikelen
-
Yvoir: la brasserie du Bocq gagne du temps en plein embouteillage -L'Avenir (lavenir.net)
Gauloise van Brouwerij du Bocq
Een nieuwe bottelarij voor Brouwerij du Bocq ?
Koel drinken zonder te veel tralala
Verandering bij de aandeelhoudersstructuur van Brasserie du Bocq
- Médaille d’Or Brussels Beer Challenge 2019
-
Après le « World Best Wheat Beer » en 2009 et en 2012, la Golden Medal au concours « International Beer Challenge » en 2013 et en 2014, et déjà l’Or au Brussels Beer Challenge de 2016 et en 2017, notre BLANCHE DE NAMUR vient de remporter, ce lundi 18 novembre, et pour la troisième fois lors les 4 dernières éditions – ce qui est plus qu’exceptionnel ! - la Médaille d’Or lors du BRUSSELS BEER CHALLENGE 2019 dans la catégorie « Bière Blanche - WitBier ».
C’est dire si la Brasserie du Bocq sait refaire l’histoire de cette Reine qui vécut à la Citadelle de Namur jadis en lui permettant, année après année, de porter à nouveau et très régulièrement sa plus belle couronne. Ces récompenses au niveau international sont une preuve incontestable du haut niveau de qualité des bières produites au sein de notre Brasserie. Si notre savoir-faire est ici salué, il est le fruit d’un travail de tous les jours et de toute une équipe ; il s’agit également d’une reconnaissance d’un succès croissant grâce à la confiance que vous, nos clients et fidèles partenaires, vous nous témoignez.
Nous tenons ici à vous en remercier de tout cœur, La Blanche de Namur reste vraiment « LA MEILLEURE BIERE BLANCHE DU MONDE » !
Si vous souhaitez plus d’infos sur le « Brussels Beer Challenge », surfez sur https://www.brusselsbeerchallenge.com; ne manquez pas de surfer aussi sur notre site www.bocq.be.
- Mixology Taste Forum 2016 Winner
- Blanche de Namur elected as Excellent and rates as #1 at the Mixology Taste Forum 2016 in Germany
- La Grande balade
- Les produits de la Brasserie mis à l’honner par Julien Lapraille et RTL Tvi dans la dernière émission de la Grande balade
- La brasserie du Bocq investit 16 millions€ dans un deuxième site
- La brasserie du Bocq se lance dans la construction d’un tout nouveau bâtiment, à la sortie du village de Purnode (Yvoir). Les activités seront désormais réparties sur deux sites. Un projet colossal qui enterre l’idée d’une future délocalisation.
La brasserie du Bocq investit 16 millions€ dans un deuxième site
BE 0402.530.105
RPM Liège, division Dinant